Aşı Uygulamaları

Aşı uygulamaları, hasta ya da sağlıklı kişilere, tıbbi prosedürlere göre aşı yapılması işlemleridir. İnsanları hastalıklardan korumak amacıyla yapılan aşılar, oldukça önemli uygulamalar arasında yer alır. Aşı uygulamalarının temel hedefi insanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte hastalıkların toplumdan uzaklaştırılması da aşı uygulamalarının hedefleri arasında yer alır.

Evde bakım hizmetleri kapsamında yer alan aşı uygulamalarında alanında uzman ve deneyimli hemşireler görev almaktadır. Uygulama dahilinde sağlıklı kişiler ya da riskli kişilere tıbbi prosedürlere göre aşılama yapılır. Burada önemli olan belirli bir program dahilinde çalışmalarda bulunmaktır. Bununla birlikte gerekli takiplerin yapılması da oldukça önemlidir.

Aşı Uygulamaları Nedir?

Evde hemşirelik hizmeti dahilinde bulunan ve gerekli aşıların zamanında uygulanması ve kişilerin çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefleyen aşı uygulamaları, oldukça önemli hizmetler arasında yer alır. Aşı sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanabilir. Yapılan aşılar ile hastalıkların neden olduğu sonuçlara karşı insanların korunması amaçlanır.

Aşı yapıldığında vücut, kendisine zarar vermeyecek toksin veya mikropları tanıyarak onlara karşı koruma kalkanı oluşturur. Vücut, gerçek bir mikrop ile karşılaşması durumunda mikrop ile ilgili sahip olduğu bilgiyi kullanarak bağışıklık sistemini çalıştırarak hastalıkla etkili bir şekilde mücadele eder. Yapılan aşı sonrasında elde edilen bağışıklık aksi bir durum olmadığı sürece ömür boyu vücutta kalmaktadır.

Aşıyla önlenebilen pek çok hastalık bulunmakta olup bu hastalıkların önlenebilmesi için zamanında aşı yaptırılması oldukça önemlidir. Doktor tarafından yazılan reçete ile birlikte evde aşı desteği alınabilmekte ve konfor ortamı içerisinde aşı yapılabilmektedir.

Aşı Uygulamaları Kapsamı Nedir?

Alanında uzman ve bilgi birikimi yüksek hemşireler tarafından yapılan aşı uygulamalarının kapsamı oldukça geniştir. Doktor tarafından reçete edilen İnfluenza (grip) ve Pnömokok (zatürre) aşısının evde uygulanması olanaklıdır. Reçete edilen aşı, tıbbi prosedürlere uygun olacak şekilde uygulanır. Hem zatürre hem de grip aşısı, koldan kas içine yapılır. Bu aşıların her ikisi de güvenli aşılar olarak bilinir. Her aşı sonrasında çeşitli yan etkiler bulunmakta olup grip ve zatürre aşısının yan etkileri oldukça düşüktür.

Aşı uygulamaları kapsamında bulunan zatürre ve grip aşısı, genellikle ekim ve kasım aylarında yapılır. Yapılan aşıların koruyuculuk süreleri genellikle 6 aydır. Bu koruyuculuk 8 aya kadar çıkabilir. Ekim ve kasım ayında aşılanamayan kişilerin mart ayı bitimine kadar aşılanması olanaklıdır. Her iki aşıda da doktor tarafından yazılan reçete dahilinde uygulama yapılmaktadır. Bununla birlikte aşı reçetesi bulunmayan kişiler, doktor tarafından uygun görülmesi dahilinde reçete alarak aşı uygulamasından yararlanabilir.

Aşı Uygulamalarına Dahil Olan Aşılar

Evde aşı uygulamaları kapsamında çeşitli aşıların tıbbi prosedürlere göre uygulanması olanaklıdır. Uygulama dahilinde zatürre ve grip aşısı yer almakta olup her iki aşının da prosedüründe çeşitli farklılıklar bulunabilir. Uzman hemşireler tarafından belirli prosedürlere göre gerçekleştirilen aşılar sayesinde insanların eşitli hastalıklara karşı bağışıklık kazanması sağlanır.

Pnömokok (Zatürre) Aşısı

Pnömokok olarak adlandırılan bakteri, çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Bunlar arasında zatürre, orta kulak iltihabı başta olmak üzere farklı rahatsızlıklar yer almaktadır. İnsanların burun ve boğaz bölgesinde oluşabilen pnömokok, ağır enfeksiyon hastalıklarına sebebiyet verebilir. Pnömokok aşılarında, bakteri kapsülünde bulunan çoklu şeker yapıları mevcuttur.

Aşılanma yapıldıktan sonra bağışıklık sistemi, bakterinin kapsül engelini nasıl önleyeceği hakkında bilgi edinir. Pnömokok aşılarının farklı türleri bulunur. Bunlar genel olarak şu şekildedir:

  • Konjuge pnömokok aşısı
  • Polisakkarit pnömokok aşısı

Zatürre aşısı daha çok bebekler, 65 yaş üstü yetişkinler ve akciğer hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı başta olmak üzere çeşitli kronik hastalıkları bulunan kişilerde yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra zatürre aşısına alerjisi bulunan kişilere aşı yapılması oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle uygun kişilere aşılama uygulaması yapılmalıdır.

İnfluenza (Grip) Aşısı

Aşı uygulamaları kapsamında yapılan aşılardan bir diğeri de İnfluenza (grip) aşısıdır. Grip virüslerinin sebep olduğu hastalıklardan korunabilmek adına uygulanan İnfluenza aşısı, gribe karşı etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Grip aşısı içeriği, grip virüsünün sürekli değişime uğramasından dolayı değişiklik göstermektedir. Aşı, sonbahar döneminde eylül ve kasım ayları arasında yapılır. Yapılan aşı, grip mevsimi boyunca bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar.

Grip aşısında yan etkiler minimum olmakla birlikte kızarıklık, aşı yerinde ağrı ve şişlik gibi yan etkiler görülebilir. Yumurtaya alerjisi bulunan ve grip aşısına karşı alerjik bir tutum sergileyen kişilerde grip aşısı yapılması tavsiye edilmez. Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde bulunan kadınlar, 6 aylıktan daha küçük bebekler, daha önceden grip aşısına karşı alerjik reaksiyon göstermiş olan kişiler dışında grip aşısının yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.

Aşı Uygulamaları Özellikleri

Evde bakım hizmetlerinin önemli ayaklarından biri olan aşı uygulamalarında temel husus, vücudun çeşitli hastalıkların olumsuz etkilerine karşı korunmasını sağlamaktır. Doktor tarafından aşı reçetesinin verilmesi durumunda, evde aşı uygulamalarından faydalanılabilir.

Aşı uygulamalarının pek çok özelliği bulunmakta olup bu özelliklerden bazıları şu şekildedir:

  • Evde, konfor ortamında yapılır.
  • Alanında uzman hemşireler tarafından gerçekleştirilir.
  • Reçete ile uygulanır.
  • Reçete bulunmayan hastalar, evde doktor muayenesi hizmetinden yararlanarak aşı reçetesi alabilir.
  • Zatürre aşısı yılın her mevsiminde yapılabilen bir aşıdır. Bununla birlikte grip aşısı eylül ve kasım aylarında yapılır. Bu nedenle aşı türüne göre zaman belirlemesi yapıldığı bilinmektedir.

Aşı Uygulamaları Fiyatları

Konfor Sağlık Kabini olarak sunulan evde bakım hizmetleri arasında yer alan aşı uygulamaları, çeşitli aşıların tıbbi prosedürlere uygun olacak şekilde gerçekleştirilmesidir. Oldukça önemli hizmet türlerinden biri olan aşı uygulamalarında belirlenen fiyat üzerinden işlem yapılabilir. Dolasıyla fiyatlandırma konusunda net bir bilgi almak için iletişim kurulabilir ve aşı uygulamalarından yararlanılabilir.