Sonda Takma

Sonda takma, uzman doktor ya da hemşire tarafından mesane bölgesine yapılan bir işlemdir. Çeşitli hastalıkların tedavileri boyunca gerekli olabilen uygulama, tıbbi prosedürlere göre gerçekleştirilir. Evde bakım hizmetleri kapsamında yer alan uygulamanın pek çok avantajı bulunmakta olup bunlardan en önemlisi, hastanın ev konforunda olmasıdır.

Hastanın gereksinimlerine göre doktor tarafından talep edilen bu tedavi, idrar sondası ve beslenme sondası olmak üzere iki farklı başlık halinde değerlendirilir. Ağız yoluyla beslenme konusunda çeşitli sıkıntılar yaşayan ya da bu şekilde beslenemeyen kişilerde uygulanan beslenme sondası, kişinin beslenmeye devam etmesini hedefler.

Konfor Sağlık Kabini, alanında uzman doktor ve hemşireler ile idrar ve beslenme sondası takma hizmeti sunmaktadır. Bu hizmetlerin her biri, planlı ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilir. Hastanın ihtiyaçları doktor tarafından belirlenir ve ihtiyaçlar tıbbi prosedürlere uygun şekilde karşılanır. Sonda takılması için gerekli olan adımların her biri, steril ortamlarda gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra steril malzemeler kullanılır ve işlem sırasında enfeksiyon riski önlenmiş olur.

Evde Sonda Takma Nedir?

Evde bakım hizmetleri kapsamında uzman hemşireler tarafından gerçekleştirilen uygulamalardan biri olan sonda takma, bazı hastalıkların tedavisi boyunca gerçekleştirilen ve tıbbi prosedürlere göre uygulanan bir müdahaledir. İdrar sondası, hastanede tedavisi tamamlanarak evine gönderilen hastaların bazılarında kullanılır.

Tedavileri evde devam eden hastalarda, evde bakım hizmeti dahilinde gerçekleştirilen idrar sondası, idrarın doğal yollarla boşaltılamadığı durumlarda tercih edilir. İdrar sondası, idrar kesesinin içerisine takılır. Yapılan işlem ile idrar, dışarıya çıkartılır. İdrarın birikmiş olduğu idrar torbası idrar ile biriktikçe içerisindeki idrar boşaltılır.

Sonda Takma Hizmetinin Kapsamı

Oldukça önemli hizmetler arasında yer alan sonda takma, idrar sondası ve beslenme sondası olmak üzere iki başlık altında incelenebilmektedir. Hizmet dahilinde genel olarak hastanın gereksinimlerine uygun olarak sonda takılır. Sonda takibi de hizmetin aşamaları arasında yer almaktadır.

İdrar Sondası

Çeşitli hastalıkların tedavisi kapsamında idrar sondası takıldığını belirtmek mümkündür. İdrar yapılan bölgeden idrar sondası takılarak sonda, idrar kesesine kadar iletilir. Yapılan işlem, idrarın takılan tüp boyunca ilerlemesini ve mesanenin boşaltılmasını sağlar.

İdrar sondasının takılmasının pek çok nedeni bulunmakta olup bu nedenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Bazı görüntülenme tetkikleri yapılırken idrar sondasına ihtiyaç duyulur.
  • İdrar kanalı darlığının neden olduğu idrar yapamama gibi durumların çözümlenebilmesi
  • Felç ve benzeri hastalıklar
  • Çeşitli ameliyatlar sonrasında geçici olarak sonda takımı

Bu ve bunun gibi hususların her biri, idrar sondasını zorunlu kılabilir. Lokal anestezi ile takılan idrar sondası, hastanın belirli bir süre rahat bir şekilde idrarını yapabilmesini mümkün kılar.

Nazogastrik Sonda

Beslenme sondası olarak bilinen nazogastrik sonda, çiğneme ve yutma zorluğu yaşaya hastaların beslenebilmesi amacıyla kullanılır. Sonda, burundan mideye doğru ilerletilir. Genellikle 3 günden fazla ağız yolu ile beslenme noktasında sıkıntı yaşayan hastalara uygulanan sonda, belirli işlem basamakları dahilinde yapılır. Bu işlemler şu şekildedir:

  • Hastanın nazogastrik sonda ile beslenmeye uygunluğu tespit edilir.
  • Doktor tarafından onay verilmesi halinde sonda takma işlemine başlanır.
  • Gerekli malzemeler hazırlanır, steril olup olmadıkları tespit edilir.
  • Hasta, 30-45 derecelik bir açıya uygun şekilde konumlandırılır.
  • Kayganlaştırıcı jel kullanılır. Bu sayede sondanın burundan mideye doğru inmesi sağlanır.
  • Sonda, burundan mideye kadar indirilir.
  • Sonda, buruna flaster ile sabitlenir. Bu, sondanın çıkmasını engellemek adına önemli bir işlemdir.

Yapılan işlemler sayesinde beslenme sondası takılarak hastanın sonda yoluyla beslenmesi olanaklı hale getirilir.

Sonda Nasıl Takılır?

Sondanın takılmasında izlenecek adımlar sonda türüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle ilk etapta hastaya idrar sondası mı beslenme sondası mı takılacağı belirlenmelidir. İdrar sondasında izlenecek adımlar şu şekildedir:

  • Genital bölge, antiseptikli solüsyon kullanılarak silinir. Bu sayede herhangi bir enfeksiyon riski önlenir.
  • Ardından idrar kanalı, özel kayganlaştırıcı bir jel ile doldurularak bölgenin uyuşması için bir süre beklenir.
  • İdrar sondası, idrar deliğinden ilerletilerek sondanın idrar kesesine ulaştırılması ile birlikte sondanın yerinde kalmasını sağlayan balon steril su kullanılarak şişirilir.
  • Bir sonraki aşama, idrarın birikeceği torbanın, sondanın ucuna titiz bir şekilde takılmasıdır.

Her bir adım, idrar sondasının sorunsuz bir şekilde takılabilmesi için oldukça önemlidir. Beslenme sondasında işlem, burundan başlatılır. Burun ucundan mideye kadar ulaştırılan sonda, hastanın çok daha rahat bir şekilde beslenmesine imkan tanımaktadır.

Sonda Takma Hizmetinin Avantajları

Beslenme ve idrar sondasının evde takılmasının pek çok avantajı bulunur. Bunlardan ilki, zaman ve maliyetten tasarruf edilmesidir. Sağlık kuruluşlarına gitmeden evde yapılan sonda takma işlemleri, konforlu bir şekilde uygulanır. Bunun yanı sıra sağlık kuruluşlarından çok daha düşük miktarlarla yapılan uygulama, alanında uzman hemşire ve doktorlar tarafından gerçekleştirilir.

Öte yandan hasta ve hasta yakınlarına manevi destek de sunulmaktadır. Bu ise hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini mümkün kılar. Evde idrar ve beslenme sondası takma işlemleri, hasta mahremiyetini koruma noktasında da oldukça etkilidir. Belirtilen hususların her biri, evde idrar ve beslenme sonda takma avantajları arasında yer almaktadır. Bu nedenle pek çok kişi, sonda takılma işlemlerinin evde yapılmasını talep etmektedir.

Sonda Takma Fiyatları

Sonda takma işlemleri, hasta bakım hizmeti kapsamında gerçekleştirilen hizmetlerden bir tanesidir. İdrar ve beslenme sondası olmak üzere iki farklı sonda uygulaması bulunmakta olup hastanın ihtiyaçlarına göre sonda türü belirlenmektedir. Hastanın ihtiyaç duyduğu sonda, uzman sağlık personelleri ile tarafından takılmakta ve hastanın çok daha sağlıklı bir yaşantı içerisinde olması sağlanmaktadır.

Belirlediği fiyat politikasına göre fiyatlandırmada bulunan Konfor Sağlık Kabini, idrar ve beslenme sondası takma hizmetleri sunmaktadır. Alanında uzman hemşire ve doktorlar tarafından verilen hizmet, sistematik bir şekilde gerçekleştirilir.