Etkili Yatak Yarası Çözümleri

Yatak yarası çözümleri, hareketi azalmış bireylerde görülen yaraların tedavi edilmesi olarak tanımlanabilir. Yatağa bağlı ve felçli hastalarda bu tür çözümlere gereksinim duyulabildiği gibi bilinci kapalı hastalarda da yatak yarası çözümlerine başvurulabilir. Yatak yarasını önlemek ya da var olan yaraları etkili bir şekilde tedavi etmek, hastaların yaşam kalitesini arttırır. Bu nedenle gerçekleştirilecek çözümlerin nitelikleri oldukça önemlidir.

Yara oluşmuş bölgelerde evde bakım hizmetleri kapsamında müdahale edilebilir. Alanında deneyimli, bilgi birikimi yüksek sağlık personellerinin gerçekleştirdiği çözümlerin tamamı, hastaların çok daha kaliteli bir yaşantı sürdürmesine olanak tanımaktadır.

Yatak Yarası Çözümleri Nedir?

Aşırı kilo, depresyon gibi nedenlerle hareket kısıtlılığı bulunan bireyler ile felç geçirmiş, son dönem kanser hastaları başta olmak üzere çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalan kişilerin uzun süre yatmalarından dolayı oluşan yaralar, yatak yaraları olarak adlandırılmaktadır. Hasta bakımının profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi, yatak yaralarının önlenmesine katkıda bulunabilir. Bu nedenle doğru ve sistematik bakım, yatak yarası çözümleri dahilinde yer alır.

Yatak yaralarının anlaşılmasını sağlayan çeşitli belirtiler bulunur. Bu belirtiler, yaralara erkenden müdahale edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Yatak yarası (bası yarası) belirtilerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Ciltte kızarıklıkların görülmesi
  • Renksiz ağrılı açık yaralar
  • Cilt yüzeyinde krater benzeri görünümler
  • Cilt üzerinde görülen ciddi enfeksiyonlar

Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda, cilt üzerinde yatak yaraları düşünülmelidir. Yatak yaralarının dereceleri birbirinden farklı olduğundan, çok daha hafif belirtilerin görülmesi ile birlikte yatak yarası çözümlerinin devreye girmesi oldukça önemlidir. Yapılan tedaviler, yatak yarasının artmasını engellemektedir.

Yatak yarasını önleme noktasında atılacak önemli adımlar bulunur. Bu adımlar, genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Yatak yarası oluşma ihtimali bulunan riskli hasta gruplarında yara açılma ihtimali bulunan bölgelerin yakından takip edilmesi gerekir. Bu bölgeler düzenli olarak incelenmeli ve herhangi bir yara oluşup oluşmadığı tespit edilmelidir.
  • Yatağa bağımlı hastalar, iki saati geçmeyecek şekilde farklı pozisyonlarda yatırılmalıdır. Bu sayede tek bir bölgeye baskı engellenebilir.
  • Ayağa kalkamayan fakat oturabilen hastaların 45 dakikadan daha uzun olacak şekilde oturması engellenmelidir.
  • Yatan hastaların başı, herhangi bir aksi durum bulunmaması halinde 30 dereceden çok daha dik bir konumda bulunmamalıdır.
  • Hastanın altına konulacak örtülerin çok katlı ve sentetik yapıda olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Ara yüzey örtü kullanılmalı ve hasta aşağı ile yukarı olacak şekilde hareket ettirilmelidir.

Belirtilen hususların her biri, yatak yarası çözümleri kapsamında yer alır. Herhangi bir nedenden dolayı yataktan kalkamayan ve belirli bir süre yatması gereken hastalarda yatak yarası çözümlerine başvurulması, hastaların bu süreç içerisinde çok daha konforlu bir şekilde hareket etmesini olanaklı hale getirecektir.

Yatak Yarası Çözümleri Nelerdir?

Yatak yarası bulunan hastalarda, gerekli bakım uygulamaları uzman sağlık personelleri tarafından yapılır. Bu hizmetin temel amacı, yatak yarasının olduğu hastalarda yaralara etkili bir şekilde müdahale etmektir. Öncelikle yatak yarası bulunan hastalarda hasta bakım uygulamaları kapsamında atılacak adımlar oldukça önemlidir.

Hastaların vücut temizliği yapılırken hastanın cilt pH’sına uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Temizlik sırasında kese gibi malzemeler kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra temizlik esnasında vücuda masaj yapılmaması da önerilir. Nemlendiriciler, ciltte yara oluşumunu engelleme konusunda son derece önemlidir. Bu nedenle cilt nemlendiricileri kullanılabilir.

Ayrıca yarası bulunan hastaların yara üzerine yatırılmaması da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Yara için gerekli pansuman işlemleri yapılmalı ve yaranın nemli tutulmasına özen gösterilmelidir.

Yatak yarası çözümleri kapsamında yer alan birçok husus bulunur. Bu hususlar arasında yaranın pansumanı yer almakta olup bunun yanı sıra yatak yarası basıncının azaltılması da atılması gereken adımlardan bir diğeridir. Yaraya neden olan basınç ve sürtünmenin azaltılması, yaranın korunmasını sağlayacaktır.

Yatak yarası bulunan hastalarda sık sık pozisyon değişikliği, belirlenen prosedürlere göre gerçekleştirilmelidir. Hasta kişi sürekli yatar pozisyondaysa iki saatte bir olacak şekilde hastanın pozisyonu değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra hasta tekerlekli sandalye kullanıyorsa, her 15 dakikada bir olacak şekilde yük değiştirilmelidir. Ayrıca saatte bir pozisyon değişikliğine gidilmelidir.

Yatak Yarası Pansumanları Nasıl Yapılır?

Yatak yarasının bulunduğu hastalarda yara bölgelerine düzenli aralıklarla pansuman yapılmalıdır. Yatak yarası çözümleri kapsamında yer alan pansuman işlemleri, yaranın enfeksiyon kapsamını engelleme konusunda oldukça önemlidir. Pansuman sürecinin birçok basamağı bulunmakta olup bunlardan ilki, yara bölgesinin temizlenmesidir.

Açık yaralar, su ya da tuzlu su ile titiz bir şekilde temizlenmelidir. Cildin çok fazla hasara uğramaması durumunda cilt nazik olarak temizlenerek cildin temiz kalması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra yara bölgesine bandaj yerleştirilmeli ve yaranın nemli kalmasına özen gösterilmelidir. Bu işlem, yaranın çok daha kısa sürede iyileşmesine olanak tanıyacaktır.

Alanında uzman sağlık çalışanları tarafından yara bölgesinde hasar görmüş, enfekte olmuş ya da ölü dokular; yara bölgesinden çıkarılmalıdır. Bu işlem, belirli tıbbi prosedürleri içerir.

Yatak Yarası Çözümleri Fiyatları

Evde bakım hizmetleri kapsamında yer alan yatak yarası çözümleri, çeşitli nedenlerden ötürü yatağa bağımlı olan hastaların vücudunda yara oluşmaması ya da oluşan yaralarda pansuman işlemlerinin yapılması çalışmasıdır. Özellikle uzun süre yatmak zorunda kalan hastalarda gerekli bakım uygulamalarının yapılmaması, yatak yaralarına neden olacaktır. Bu ise hastanın konforlu ve sağlıklı yaşantısına olumsuz bir etkide bulunacaktır.

Bu nedenle yatak yarası çözümlerinin profesyonel bir şekilde sağlanıyor olması oldukça önemlidir. Konfor Sağlık Kabini, alanında uzman sağlık personelleri ile farklı nedenlerden ötürü iyileşme sürecinde yatağa bağlı olan hastaların bakım işlemlerini gerçekleştirmektedir. Fiyat politikasına uygun bir şekilde fiyatlandırılan hizmetlerin kapsamı oldukça geniştir ve hastaların çok daha sağlıklı bir yaşantı içerisinde olmasını hedefler.