Evde Sonda Takma

İdrar sondası takma, idrarın boşaltılabilmesi adına yapılan uygulamalar arasında yer alır. Takılan sondalar genellikle silikondan yapılır. Bunun yanı sıra farklı malzemeler kullanılarak idrar sondasının yapıldığını da söylemek mümkündür. İnce bir form elde etmiş olan sondalar, steril tıbbi malzemeler arasında yer alır. İdrar sondası, idrar kanalı boyunca ilerletilir. Mesane içine yerleştirilerek mesanenin sonda ile boşaltılmasını amaçlar.

Alanında uzman ve deneyimli sağlık personelleri tarafından evde takılan sondalar, çeşitli nedenlerden ötürü ayağa kalkamayan ya da idrarını yapamayan hastalar için önemli bir uygulamadır. İdrar sondasının takılma nedenleri birbirinden farklılık göstermekle birlikte genel olarak şu nedenlerden ötürü idrar sondasının takıldığını belirtmek mümkündür:

  • Erkeklerde prostat büyümesi
  • İdrarda enfeksiyon bulunması
  • Mesane zayıflığı
  • Böbrek, mesane ve üreter taşları
  • Doğum esnasında, epidural anestezi sonrasında kadınlarda mesanenin boşaltılması

Bu ve bunun gibi nedenlerden ötürü idrar sondası takma işlemleri uygulanmakta olup hastalarda mesanenin boşaltılması tıbbi şekilde sağlanmış olunmaktadır.

Evde Sonda Takma Hizmeti Nedir?

Ev ortamında idrar sondasının takılması, idrarın tıbbi yollarla dışarı alınması olarak tanımlanabilir. İdrar sondası çoğunlukla silikondan yapılmakta olup ince bir tıbbi malzemedir. Ayrıca oldukça steril olduğunu belirtmek mümkündür. Çeşitli nedenlerden ötürü idrarın böbreklerden idrar kesesine ulaşmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanır.

İdrar sondası takma uygulaması kapsamında, idrar yapılan bölgeden takılan lastik tüp, idrar kesesine kadar uzatılır. Böylelikle idrar, oldukça özel bir yöntemle dışarı alınmış olunmaktadır. Oldukça hafif bir uygulama olduğundan genel anesteziye ihtiyaç duyulmadığını belirtmek mümkündür. Yalnızca lokal anestezi tercih edilir ve hastanın işlem sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesinin önüne geçilir.

Evde Sonda Takma Hizmetinin Özellikleri

Çeşitli nedenlerden ötürü hastaneye gidemeyen hastalara sunulan hizmetler arasında yer alan idrar sondası takma hizmeti, alanında uzman sağlık personelleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Çok önemli hizmetler arasında yer alan evde sonda takma hizmetinin genel özelliklerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • İdrar kanalında enfeksiyon, mesane zayıflığı bulunan hastalar olmak üzere pek çok hasta için uygulanan bir hizmettir.
  • İdrar sondası takma işlemi oldukça ağrısız bir işlemdir. Genellikle lokal anestezi kullanılarak yapılır.
  • Sondalama işlemleri genel olarak 2 ila 10 dakika içerisinde tamamlanır.
  • İşlem sonrasında, torbası bacaklarına sabitlenmiş hastalarda pantolon giyiminde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Alanında uzman, tecrübeli sağlık personelleri tarafından uygulanır.

Evde Sonda Takma Hizmetinin Avantajları

Sonda takma işlemlerinin birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar oldukça fazladır ve genel olarak şu şekilde sıralanması olanaklıdır:

  • Ev ortamında yapılan sonda takma işlemleri, hastaların hizmetten pratik bir şekilde yararlanmasını olanaklı kılar. Takılan sondanın türüne göre 15 günde bir sondanın değiştirilmesi gerekir. Ev ortamında yapılan işlemlerde sonda değişiklikleri oldukça hızlı ve zahmetsizce yapılır. Sonra değişikliği için hastaların sağlık kuruluşlarına gitmesine gerek bulunmaz.
  • Zaman ve maliyetten tasarruf edilmesini sağlar. Birçok tıbbi işlem gibi sonda takma işlemine de oldukça kısa sürede ulaşılabilmektedir. Bu hizmet kapsamında hastalar, konfor alanlarında sonda takma işlemlerinden yararlanabilmektedir.
  • Hastane ortamındaki enfeksiyon riski, evde bakım hizmetlerinde görülmez.

Evde İdrar Sondası Neden Takılır?

Evde bakım uygulamaları kapsamında yer alan idrar sondası takma, çeşitli nedenlerden ötürü yapılan tıbbi çalışmalar arasında bulunmaktadır. İdrar sondasını zorunlu kılan durumlar farklılık göstermekle birlikte genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Cerrahi işlem sonrasında hastanın tuvalet gereksinimi için yataktan kalkmaması gereken durumlar
  • İdrar kanalında meydana gelen darlık
  • Erkeklerde prostat büyümesi
  • Tanısal amaçlı idrar örneğinin toplanması
  • İdrar kanalında enfeksiyon meydana gelmesi
  • İdrar yolu ile üreme organları tümörleri

Belirtilen durumların her biri, evde idrar sondası takılmasının temel nedenleri arasında yer almaktadır. Evde idrar sondası takılmasında dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Bu hususlar şu şekildedir:

  • İdrar torbalarının bedenden aşağı tutulması oldukça önemlidir.
  • İdrar torbaları sondadan çıkarılmamalıdır.
  • İdrar torbası boşaltılması sırasında bir kap aşağıda tutulmalı ve torbadaki mavi kapak aşağı çekilmelidir. Bu sayede idrar torbası sorunsuz bir şekilde boşaltılabilir.

Her bir adım, uzman sağlık personelleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi halde tıbbi prosedürlere uygun olmayan işlemler yapılabilir. Sonda türüne göre sondaların değiştirilme süresi birbirinden farklıdır. Lateks sondalar 15 günde bir değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra silikon sondaların ayda 1 değiştirilmesi olanaklıdır.

Evde Sonda Nasıl Takılır?

İdrar sondalarının tıbbi prosedürlere göre takılması oldukça önemlidir. Bu nedenle sonda takma ve çıkarma işlemleri profesyonel sağlık uzmanları tarafından yapılmalıdır. İdrar sondası takma işlemlerinde uygulanması gereken işlemler şu şekildedir:

  • Hasta, sırt üstü olacak şekilde yatağa yatırılmalıdır.
  • Hastanın idrar kanalının çıkış kısmı sterilizasyon işlemleriyle sterilize edilmelidir.
  • İdrar kanalı ucundan katater takılarak idrar kanalı boyunca ilerletilen kateter, mesaneye kadar ulaştırılır.
  • Yapılan işlemler ile birlikte kataterin idrar çıkış noktasındaki giriş kısmından, enjektör aracılığıyla serum fizyolojik verilmektedir.

Gerçekleştirilen işlemler sayesinde idrar sondası takılmaktadır. Her bir aşama, sondanın doğru bir şekilde takılabilmesi için oldukça önemlidir. Takılan sonda sonrasında hasta ve hasta yakınlarına, sondanın nasıl kullanılacağına dair bilgi verilir.

Evde Sonda Takma Fiyatları

Çeşitli nedenlerden ötürü idrarını yapamayan hastalara takılan idrar sondası, evde bakım hizmetlerinin kapsamında yer alan uygulamalardan bir tanesidir. Sağlık kuruluşlarına gidemeyen hastalar için verilen hizmet, uzman sağlık personelleri tarafından sunulmaktadır. Çok önemli hizmet türlerinden biri olan idrar sondası takma, çeşitli adımlar dahilinde gerçekleştirilir.

Konfor Sağlık Kabini tarafından sunulan evde bakım hizmetleri arasında yer alan evde sonda takma hizmeti, alanında uzman ve deneyim sahibi sağlık personelleri tarafından verilir. Tıbbi prosedürlere göre takılan idrar sondaları, mesanede bulunan idrarın boşaltılmasını olanaklı hale getirir. Ev koşullarında yapılan tıbbi bir işlemdir ve titiz bir şekilde gerçekleştirilir.