Evde Hasta Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

hasta-bakimi

Evde hasta bakımı, ev ortamında bakımı gerçekleştirilmesi gereken kişilere sunulan hizmetler arasında yer alır. Çeşitli sağlık nedenlerinden dolayı evden çıkamayan hastalara sunulan hizmet, hastanın kendisini fiziksel ve psikolojik anlamda çok daha iyi hissetmesini hedefler. Bu noktada, sağlık personelleri ve yardımcı sağlık çalışanlarından destek alınır. Evde hasta bakım hizmeti, hasta ve hasta yakınlarına pek çok avantaj sunar. Fakat evde hasta bakımının sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için çeşitli hususlara dikkat edilmesi gerekir. Peki evde hasta bakımı kapsamında ön plana çıkan ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Evde Hasta Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde hasta bakımı uygulamalarında istenilen sonucun alınabilmesi, tıbbi prosedürlere göre ve planlı bir şekilde hareket edilmesiyle doğrudan ilgilidir. Bakım uygulamalarının hastaya konfor sağlamasına katkıda bulunan hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın ev ortamı, güvenli ve steril olmalıdır. Hasta kendisini yaşadığı alanda rahat hissetmelidir.
  • Evde bakım uygulamalarında bulunacak sağlık personelleri ve yardımcı personeller, aralarında koordineli bir şekilde iletişim kurmalıdır.
  • Uygulamalar için gerekli olan tıbbi ekipmanlar temin edilmelidir.
  • Hastaya psikolojik destek sağlanmalı ve hastanın kendisini güvende hissetmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
  • İşlemlerin tamamı tıbbi prosedürlere göre gerçekleştirilmelidir.
  • Hasta ve hasta yakınları, bakım uygulamaları hakkında bilgilendirilmelidir.

Hastanın Ev Ortamının Güvenliği ve Sterilizasyonu Sağlanmalıdır

Evde bakım hizmetlerinin profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan hususlardan ilki, ev ortamının hijyenik ve güvenilir bir hale getirilmesidir. Engebeli yüzeyler, yetersiz aydınlatma gibi hususlar; hastanın güvenli bir şekilde hareket etmesini engelleyebilir. Evde hasta bakımı uygulamalarına başlanmadan önce hastanın güvenli bir şekilde hareket etmesini engelleyen hususlar tespit edilmelidir. 

Bunun yanı sıra hasta ihtiyaçlarına göre tutunma çubukları ve rampalar kullanılabilir. Aynı zamanda yangın güvenlik önlemleri alınmalı ve acil durum müdahale planları yapılmalıdır. Böylelikle beklenmeyen durumlarda bile hastanın güvenliği sağlanmış olur. Hastanın bulunduğu ortamın hijyeninin sağlanması da önemlidir. Yapılan işlemler sonrasında enfeksiyon riskinin oluşmaması, hijyenik uygulamalar ve temiz bir ortam ile yakından alakalıdır. 

Sağlık Personelleri Arasındaki Koordinasyon Başarılı Bir Şekilde Yürütülmelidir

Evde hasta bakımı uygulamalarında bulunan sağlık personelleri, koordineli bir şekilde çalışma gerçekleştirmelidir. Kapsamlı bakım planı oluşturulması ve doğru iletişim, adımların doğru ve sistemli bir şekilde uygulanmasını sağlar. Ayrıca bakım planı, hastanın ihtiyaçlarının en iyi şekilde belirlenmesini sağlayacaktır. Hastanın talepleri, ilaçları, tedavileri vb. hususların her biri; bakım planı kapsamında yer alır.

Hastanın ilerlemesini izlemek adına sağlık personelleri, gerekli adımları uygulamak durumundadır. Aynı zamanda hasta ilerlemesine göre yeni planlar oluşturulabilir. Gerekli hallerde hastanın doktoru ile iletişime geçilebilir. Bu nedenle iletişimin doğru bir şekilde sağlanması son derece önemlidir. Evde hasta bakımı kapsamında, yapılan koordineli çalışmalar, hastanın kendisini her anlamda çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. 

Gerekli Tıbbi Ekipmanlar Temin Edilmelidir

Bakım uygulamaları çoğunlukla özel ekipmanların kullanılmasını zorunlu kılar. Hasta yatakları, oksijen tüpleri; bu tür özel ekipmanlar arasında yer alır. Evde hasta bakımı çalışmalarının sistemli bir şekilde ilerleyebilmesi için ilk olarak hastanın hangi ekipmanlara ihtiyaç duyduğu belirlenmelidir. Ayrıca temin edilen ekipmanların çalışıyor olduğundan emin olunmalıdır. Herhangi bir nedenden ötürü sorun çıkaran ekipmanlar, hastanın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Ayrıca ekipmanların kullanımı ile ilgili hasta yakınları bilgilendirilmelidir. Ekipmanlarda oluşabilecek sorunların önüne geçilebilmesi için yapılacaklar anlatılmalıdır. Bu sayede hasta yakınlarının ekipmanları doğru bir şekilde kullanması olanaklı hale gelir.

Hastaya Psikolojik Destek Sağlanmalıdır

Evde hasta bakımı kapsamında yer alan çalışmalardan bir diğeri de hastaya psikolojik destek sağlanmasıdır. Bakım hizmetleri yalnızca hastaların fiziksel sağlıklarını iyileştirmeyi kapsamaz. Aynı zamanda hastaların psikolojik sağlıkları da ön planda tutulmalıdır. Engellilik durumu ya da kronik sağlık sorunları, hastanın kendisine olan güvenini kaybetmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra hasta kendisini kaygılı ve stresli hissedebilir. Bu tür sorunların önüne geçilebilmesi için psikolojik destek sağlanmalıdır. 

Bu noktada hasta için danışmanlık hizmetleri sunulabilir. Ayrıca aile üyeleri hasta bakım sürecine dahil edilebilir. Bu sayede hasta, kendisini yalnız hissetmez ve var olan kaygılarından uzaklaşma şansına sahip olur. Evde bakım kapsamında hastanın ruh sağlığına yönelik gelişmeler değerlendirilmeli, bakım planında revize gerekli olup olmadığı tespit edilmelidir. 

Tıbbi Prosedürlere İşlem Yapılmalıdır

Hasta bakımında gerek duyulan işlemler son derece fazladır. Hastanın sağlık sorununa yönelik olarak belirlenen uygulamalarda farklı tıbbi prosedürlere göre işlem yapılması gerekebilir. Alanında uzman sağlık çalışanları, evde hasta bakımı için gerekli olan uygulama ve tıbbi prosedürler hakkında bilgi sahibidir. 

Serum takma ve çıkarma, pansuman bakımı, laboratuvar tetkikleri başta olmak üzere birçok uygulama; tıbbi prosedürleri zorunlu kılar. Bu tür uygulamalarda gerekli olan adımlar uygulanmalı. Ayrıca gerçekleştirilen uygulamalar sonrasında hastanın genel sağlık durumu kontrol edilmelidir. Gerekli durumlarda hastanın doktoru ile iletişim kurulabilir.  

Hasta ve Hasta Yakınları, Bakım Uygulamaları Hakkında Bilgilendirilmelidir

Evde hasta bakımı çalışmalarının en önemli adımlarından bir diğeri, hasta ve hasta yakınlarının uygulamalar konusunda bilgilendirilmesidir. Uygulama öncesinde hastaya bilgi akışının sağlanması, kaygı ve stresin önlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra hasta, uygulamalar hakkında bilgi sahibi olduğunda kendisini çok daha rahat hissedebilir. 

Hasta yakınlarının da özellikle ekipmanlar ve bu ekipmanların kullanımı ile hasta bakımının adımları hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Yapılan hatalı uygulamalar, hastanın genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. 

Evde hasta bakımı uygulamalarının sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan çalışmaların tamamı, hastanın hem fiziksel hem de ruhsal anlamda kendisini çok daha iyi hissetmesini mümkün kılacaktır. Bu nedenle sağlık çalışanları ve hasta yakınları, belirtilen hususlara dikkat etmeli ve hastanın sağlığını her zaman öncelenmelidir.  

Categories : Genel