Evde Glutatyon Tedavisi

Glutatyon Tedavisi

Evde glutatyon tedavisi, hastaların kendi evlerinde bağışıklık sistemlerini güçlendirmek amacıyla kullanabilecekleri bir yöntemdir. Hastaların konfor alanları içinde tedavi almalarını amaçlayan bir hizmettir. Konfor Sağlık Kabini’nin deneyimli evde sağlık hemşireleri, gerektiğinde bu hizmeti sunarak sizlerin rahatlığını ve memnuniyetini ön planda tutar.

Glutatyon Nedir? Ne İşe Yarar?

Glutatyon, aslında vücudumuzdaki hücrelerin doğal yapısında bulunan önemli bir amino asit bileşiğidir. Uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle birlikte glutatyon seviyelerinin azaldığını vurgularlar. Bu değerli bileşiği oluşturan amino asitler, sistein, glutamik asit ve glisindir. Vücudumuz tarafından üretilen glutatyon, hücrelere karşı bir koruma duvarı görevi görerek önemli bir rol oynar. Ayrıca, karaciğerin toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur.

Glutatyon aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine, hücre büyümesi ve ölümünün düzenlenmesine katkı sağlar. Bu amino asit bileşiğinin, ilaçların vücuttan atılmasını kolaylaştırıcı bir rol oynadığı da düşünülmektedir. Kısacası, glutatyon, dokuların oluşum ve onarımında, vücudun ihtiyaç duyduğu kimyasalların ve proteinlerin üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kritik bir rol oynar.

Glutatyon Eksikliğinin Nedenleri

Glutatyon eksikliği genellikle fark edilmez, çünkü vücut glutatyonu birçok besinle alır. Ayrıca, glutatyon, diğer amino asitler üretildiği sürece temel bir besin maddesi olarak kabul edilmez.

Glutatyon eksikliğinin nedenleri arasında yetersiz beslenme, çevresel toksinler, stres ve yaşlanma yer alabilir. Ayrıca, kanser, diyabet, Parkinson hastalığı ve hepatit gibi hastalıklarla düşük glutatyon seviyeleri arasında bir ilişki gözlenebilir. Bu nedenle glutatyon, özellikle karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, yaşlanma ve aşırı alkol tüketimi gibi durumlarda takviye olarak kullanılır. Ancak bu konuda henüz yeterli bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Ayrıca, glutatyon takviyesi almak, tüm bu riskleri tamamen ortadan kaldırmaz.

Glutatyon Eksikliği Belirtileri

Glutatyon eksikliğinin belirtileri genellikle fark edilmez. Çoğu zaman, glutatyon seviyeleri ölçülmez. Bu nedenle spesifik bir belirtiden bahsetmek mümkün olmayabilir.

Glutatyon Tedavisi

Glutatyon eksikliği durumunda hemen “Glutatyon tedavisi nedir?” sorusu akla gelir. Glutatyon tedavisi, eksiklik durumlarında yalnızca doktor gözetiminde uygulanan genellikle bir serum tedavisidir. Doktorun önerdiği doz ve uygulama şekline göre glutatyon takviyesi ağızdan tablet, nebülizörle solunum veya damardan serum şeklinde verilebilir. Örneğin, 2 aya kadar 500 mg’lık ağızdan takviye dozları, araştırmaların glutatyon seviyelerini artırabileceğini göstermektedir. Ancak yine de hangi dozun uygun olduğunun doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini unutmamanız önemlidir.

Evde Glutatyon Tedavisi Nasıl Olur?

Evde glutatyon tedavisinin tek farkı, bu işlemin evinizde uygulanıyor olmasıdır. Bunun dışında işlemin uygulanış biçimi klinikte yaptıracağınız işlemle aynıdır. Konfor Sağlık Kabini ekibindeki deneyimli hemşireler, sorumlu doktorun yönlendirmelerine uygun olarak ilaçları serum içine ekler ve bu serumu damar yoluyla hastaya 15-20 dakika içinde uygularlar.

Glutatyonun Zararı ve Yan Etkileri Var mı? Alerji Yapar Mı?

Evde Glutatyon Tedavisi

Alerjik reaksiyonlar neredeyse hiç görülmez. İşlem sırasında hemşire, hastanın yanında durur ve serum tamamlandığında damar yolunu çıkarır. İşlem ağrısız bir şekilde sonuçlanır. Serum tedavisi boyunca gözetim altında tutulacağınız için en ufak bir reaksiyon belirtisinde tedavi durdurulur. Ancak dediğimiz gibi, bu tedavinin alerji geliştirme olasılığı son derece azdır.

Glutatyon takviyelerinin yan etkileri bazı kişilerde görülebilir. Bu yan etkilerden biri, karın krampları ve şişkinlik olabilir.

Ayrıca, bazı kişilerde solunum sıkıntısı ve alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Astımı olan kişiler için glutatyonun solunması sakıncalı olabilir.

Uzun süreli glutatyon takviyeleri, çinko seviyelerini düşürebilir.

Hamile ve emziren kadınlar için glutatyon takviyeleri ile ilgili kesin bilgilere sahip değiliz, bu nedenle güvenliği konusunda temkinli olmak en iyisi olabilir.

Cilt üzerinde de glutatyonun bazı yan etkileri görülebilir. Glutatyon enjeksiyonları, böbrek yetmezliğine, kan zehirlenmelerine ve cildin soyulmasına neden olarak toksik epidermal nekrolize yol açabilir.

Glutatyon Tedavisi Fiyatları

Ne yazık ki sağlık sektöründe bu tür tedavilerin fiyatları sabit olmuyor. Fiyatlar genellikle doktorunuzun deneyimine ve kullanılan malzemenin kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı yeni yönetmeliği gereğince internet ortamlarında tıbbi işlemler için fiyat paylaşmak yasak. Bu nedenle size bir fiyat aralığı belirtemiyoruz. Dilerseniz, bize 0530 609 12 24 numaralı telefondan ulaşarak merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.

Glutatyon Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Glutatyon tedavisi, eksiklik olmasa bile takviye amaçlı uygulanabilir. Glutatyonun sağladığı faydalar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağışıklık sistemini desteklemek.
  • C ve E vitaminlerini yeniden canlandırmak.
  • Serbest radikalleri etkisiz hale getirmek.
  • Bazı enzimleri aktive etmek.
  • Karaciğer ve safra kesesini yağların parçalanması için desteklemek.
  • Toksinleri metabolize etmek.
  • DNA oluşumu ve onarımına katkıda bulunmak.

Glutatyonun faydası olduğu düşünülen hastalıklar şöyle sıralanabilir (bu hastalıklara faydalı olup olmadığı kesin değildir):

  • Lyme hastalığı
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Damar tıkanıklığı
  • Hepatit
  • Karaciğer hastalıkları
  • Alkol tüketimi kaynaklı bozukluklar
  • Kolit
  • Yüksek kolesterol
  • Osteoartrit
  • Astım
  • Katarakt
  • Diyabet
  • Glokom
  • Kalp hastalıkları

Glutatyon Faydaları

Glutatyon Serum Tedavisi

Glutatyonun sağladığı faydaların düşünüldüğünde, en büyük katkı antioksidan özelliklerine aittir. Çünkü vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresle savaşan antioksidanlar, önemli bir rol oynar. Uzmanlar, serbest radikallerin uzun vadede kanser, otoimmün bozukluklar, katarakt, romatoid artrit, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırladığına inanmaktadır. Bu nedenle glutatyon eksikliği durumunda oksidatif stresin artma olasılığının kaçınılmaz olduğu kabul edilir. Yani evde glutatyon tedavisi, vücudun yeniden canlanması, oksidatif stresin hafifletilmesi ve yaşlanmanın etkilerinin azaltılması amacıyla uygulanmaktadır.

Ülseratif kolit gibi oksidatif stres ve iltihap ile ilişkilendirilen hastalıklarla da glutatyon takviyesinin bağırsak iyileşmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar, glutatyon eksikliği ile ilişkilendirilebilir ve bu nedenle glutatyon takviyesi tercih edilebilir. Bununla birlikte, uzmanlar glutatyonun besinler aracılığıyla alınmasını önerirler.

Glutatyon Serum Tedavisinin Diğer Faydaları

Glutatyon, aynı zamanda detoks etkisiyle bilinir. Karaciğerde biriken toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Karaciğer hasarını önlemek için glutatyon seviyelerini yüksek tutmak önemlidir. Aynı zamanda aşırı alkol tüketen kişiler, glutatyon eksikliğinden korunmayı amaçlarlar, çünkü glutatyon alkolün metabolizmasında rol oynayabilir.

Alkol alındığında, vücutta kanserojen bir madde olan asetaldehit üretilir. Glutatyon, içerdiği L-sistein amino asidi ile asetaldehit’i su ve karbondioksite parçalar, böylece alkol vücuttan atılabilir. Ancak uzmanlar, glutatyonun aşırı alkol tüketimini teşvik etmediğini vurgularlar, çünkü ağızdan alınan glutatyon takviyelerinin vücut tarafından doğal yollarla üretilen glutatyon kadar etkili olmayabileceğini belirtirler.

Ayrıca glutatyonun insülin üzerinde etkisi olduğuna dair sınırlı araştırmalar bulunmaktadır. Bu araştırmalara göre, insülin direnci olan kişilerin daha düşük glutatyon seviyelerine sahip olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle insülin direncini önlemek ve tip 2 diyabete yol açabilen bir durumu engellemek için glutatyon seviyelerinin yüksek olması önemlidir.

Glutatyonun cilt üzerindeki etkileri son yıllarda önemli bir tartışma konusu olmuştur. Çünkü glutatyon takviyesi, cilt lekelerini gidermeyi amaçlayan bir yöntem olarak kullanılırken, aynı zamanda koyu tenli kişilerin cilt rengini açmak için de kullanılmaktadır. Glutatyonun melanini daha açık bir renge dönüştürdüğü, pigment üretimini etkileyen tirozinaz enzimini etkisiz hale getirdiği iddia edilir.

Glutatyon İhtiyacınızı Karşılayabileceğiniz Besinler

“Hangi besinlerde glutatyon var?” diye düşündüğünüzde, et, sebzeler, süt ve süt ürünleri gibi besinler aklınıza gelebilir. Glutatyon seviyelerinizi artırmak için glutatyon içeren gıdaları tercih etmek önemlidir. Özellikle N-asetil sistein gibi bir kükürt amino asidi içeren besinlere dikkat etmek faydalı olabilir. Örneğin, sarımsak ve soğan gibi kükürt açısından zengin sebzeler glutatyon içeren besinler arasında sayılabilir. Ayrıca, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, ıspanak gibi sebzeler de glutatyon bakımından zengin gıdalardır. Kuşkonmaz, biber, havuç, patates, avokado, ıspanak, balkabağı, kavun gibi sebze ve meyveler de glutatyon seviyelerinizi artırmanıza yardımcı olabilecek yiyecekler arasındadır.

Categories : Genel